Wat is IoT?
Het Internet of Things is de verzameling van allerlei slimme apparaten die verbonden zijn met het internet die onafhankelijk van mensen met elkaar informatie uitwisselen of kunnen uitwisselen.
Als we het hebben over het Internet of Things, of IoT in het kort, dan hebben we het over de verzameling van allerlei slimme apparaten die onafhankelijk van mensen met elkaar informatie uitwisselen of kunnen uitwisselen. Dit is een erg breed begrip en kan dan ook op vele manieren geĂŻnterpreteerd worden. De belangrijkste details zitten in de dataoverdracht via een netwerk. Ook organisaties maken steeds meer gebruik van IoT-devices om hiermee de klantervaring te verbeteren en de organisatie te laten groeien.
Elk apparaat dat valt binnen IoT is natuurlijk een natuurlijk of artificieel iets wat door middel van een IP-adres kan worden geĂŻdentificeerd. Denk enerzijds bijvoorbeeld aan dieren met biochip-ontvangers en mensen met een pacemaker, en anderzijds aan een auto waar software op draait die vertelt dat je banden bijna leeg zijn.
Hoe werkt IoT?
Een IoT-netwerk bestaat uit op het internet aangesloten slimme apparaten die gebruik maken van ingebedde systemen, zoals processoren, sensoren en communicatiehardware. Hiermee vangt het gegevens uit de omgeving op, verzamelt het data en kan het deze data verzenden en erop reageren. IoT-apparaten delen de data die ze verzamelen door verbinding te maken met een IoT-gateway of met andere randapparatuur. Deze gegevens worden vervolgens vaak naar de cloud gestuurd, maar in sommige gevallen worden deze ook on-premise (op locatie) geanalyseerd. Meer over het verschil tussen on-premise, hybride en de cloud is te lezen in dit artikel over cloud computing.
Soms communiceren deze apparaten met andere, verwante apparaten en handelen ze op basis van de informatie die ze van elkaar krijgen. De devices doen het meeste werk zonder zonder menselijke tussenkomst. De mens komt natuurlijk nog wel van pas, bijvoorbeeld tijdens het installeren van een IoT apparaat. De connectiviteit, netwerk- en communicatieprotocollen die worden gebruikt met deze smart-devices hangen grotendeels af van de specifieke IoT-toepassingen die worden ingezet.
IoT kan ook gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning toepassen om het verzamelen van gegevens gemakkelijker en dynamischer te maken.
Waarom is IoT belangrijk?
IoT biedt niet alleen slimme apparaten voor consumenten om taken in huis te automatiseren, maar het is ook essentieel voor organisaties. In het artikel over Unified Endpoint Management, is meer te lezen hoe het implementeren van Internet of Things een positieve invloed op de bedrijfsvoering van een organisatie heeft. IoT biedt bedrijven realtime inzicht in hoe hun systemen echt werken en geeft overzicht op alles dat is aangesloten op het netwerk, van de prestaties van machines tot de toeleveringsketen en logistieke operaties.
Het stelt bedrijven in staat processen te automatiseren en arbeidskosten te verlagen. Het vermindert ook verspilling en verbetert de dienstverlening, waardoor het minder duur wordt om goederen te produceren en te leveren. Hierdoor krijgen ze een alomvattend beeld van de wensen, behoeften en normen en waarden van de consument. IoT vermindert kosten van productie, vermindert afvalproductie, verbetert transport van producten en maakt dit hiermee ook goedkoper.
Door al deze toepassingen is het IoT een van de belangrijkste technologieën van het dagelijks leven, en zal het blijven groeien omdat er steeds meer bedrijven ontdekken welke toepassingen de technologie heeft op hun eigen doelgroep.
Wat zijn voordelen van het Internet of Things voor bedrijven?
IoT biedt vele voordelen en wordt dan ook in verschillende sectoren op een andere manier toegepast. De voordelen per sector kunnen daarom verschillen. Toch zijn er een aantal overkoepelende voordelen te benoemen:
- het real time bewaken van bedrijfsprocessen;
- het verbeteren van de klantervaring;
- het besparen van tijd en geld;
- het verhogen van de medewerkersproductiviteit;
- betere en onderbouwde bedrijfsbeslissingen maken;
- meer inkomsten genereren.
Door het inzetten van IoT kunnen organisaties hun huidige business strategie heroverwegen en eventueel door ontwikkelen. Over het algemeen is het IoT het meeste aanwezig in sectoren zoals productie, transport en dienstverlening. Ondanks dat dit sectoren zijn waar de impact van IoT het grootst is, wordt het nu ook steeds meer gebruikt door organisaties in de landbouw, infrastructuur en domotica. De opkomst van het IoT zorgt voor stroomversnelling van de digitale transformatie van organisaties die het omarmen.
Normen voor IoT
Er bestaat een ruim scala aan normen met betrekking tot het Internet of Things. Dit zijn allemaal systemen die op een specifiek soort apparaat draaien. Enkele voorbeelden zijn: LiteOS, voor de verbinding tussen telefoons, smart homes en intelligente productietoepassingen. Ook AMQP is een vorm van een systeem. Deze wordt ingezet voor het gebruik van beveiligde berichtuitwisseling tussen bedrijven en applicaties. Naast deze zijn er nog een aantal verschillende toepassingen. Er zijn ook overkoepelende platforms die geautomatiseerd samenwerken met de IoT en hierdoor een soort verzamelpunt worden voor de diensten. Bedrijven zoals Amazon, Google en Microsoft implementeren veel van dit soort platforms.
Consumenten
De toepassingen van IoT-apparaten zijn merkbaar in vrijwel elk aspect in het leven. Van de autobranche, supermarkten, kantoren of zelfs entertainment zijn IoT-toepassingen te vinden. Simpele voorbeelden zijn uw de lampen of thermostaat in uw huis kunnen besturen via een telefoon. Een minder voor de hand liggende vorm is het monitoren van de vitale functies. Dit kan via een wearable van een brandweerman wanneer hij een gevaarlijk gebouw in gaat. Op grotere schaal kunnen bepaalde gebouwen op basis van het aantal mensen de thermostaat aanpassen, dit noemen we dan slimme gebouwen.
Veiligheid
Omdat het Internet of Things honderden miljoenen apparaten verbindt, en het daarmee zo’n extensief aanvalsoppervlak heeft, stellen een hoop mensen de vraag hoe veilig het IoT is. Doordat IoT zo groot en breed is heeft het vaak een stuk minder goede cybersecurity. Dit omdat er voor apparaten zoals slimme lichtknoppen een standaard gebruikersnaam en wachtwoord op zit en dit makkelijk te kraken is door een hacker. Zo zijn er speciale hacks gericht tegen het IoT. Bedrijven zijn er wel constant mee bezig om alles zo veilig mogelijk te houden. Ontwikkelaars verbeteren de software van de Internet of Things constant. Dit zorgt, samen met het updaten van je devices, voor veiligheid. Hierom is het updaten van al je devices levensbelang.
Laatste overweging: IoT as a Service
Het up-to-date houden van IoT devices is enorm belangrijk, alleen al om veiligheidsredenen. Daarom kiezen steeds meer organisaties ervoor om deze af te nemen in een service model, waarbij ze tegen een vast bedrag per maand altijd over up-to-date apparatuur beschikken. ProfLease kan uw organisatie ondersteunen bij een dergelijk IoT-as-a-Service model. Meer informatie over as a Service leest u in onderstaande whitepaper.