Ma – vrij 08:30 – 17:30

MDM, MAM, EMM, UEM – Wat zijn de verschillen?

MDM, MAM, EMM, UEM zijn allemaal toepassingen van Endpoint Management Tools. Dit is software waarmee een beheerder alle apparaten van een medewerker op afstand vanuit één punt kan besturen/beheren. In dit artikel worden alle verschillende managementsystemen uiteengezet.

In dit artikel

Inhoudsopgave

De evolutie van de Endpoint Management tools

Gedurende de afgelopen jaren hebben de zogeheten Endpoint Managers meer en meer functies in hun applicaties geïnstalleerd. MDM-producten waren de eerste Endpoint-applicaties. Hierna werden EMM-apps het leven in geroepen, en nu is de meest recente vorm van Endpoint Manager op de markt UEM (Unified Endpoint Management). Dit betekent dat het alle eerdergenoemde managementsystemen omvat. Telefoons, laptops en andere apparaten die op het internet aangesloten kunnen worden.

Mobile Device Management (MDM)

Mobile device management (MDM) is het proces van het beheren van alles wat met een mobiel apparaat te maken heeft. Zo omvat MDM het opslaan van essentiële informatie over mobiele apparaten, het bepalen welke apps op de apparaten aanwezig kunnen zijn, het lokaliseren van apparaten en het beveiligen van apparaten bij verlies of diefstal. MDM biedt IT-beheerders de mogelijkheid om alle mobiele apparatuur binnen de organisatie te volgen, te beheren en te beveiligen. Elk device en elke werknemer heeft doorgaans een profiel dat speciaal voor hem of haar en zijn of haar specifieke taken is gemaakt.

Mobile Application Management (MAM)

Naast het gebruik van MDM-tools worden ook vaak Mobile Application Management tools ingezet zodat er een complete oplossing is voor het beheren van zowel de apparatuur als de applicaties binnen de organisatie.

De MDM-tools die als allereerst werden gebruikt, waren puur voor het managen van mobiele apparaten en functies zoals het configureren van e-mails & VPN-servers. Deze toepassing had dus een beperkte inzetbaarheid. Het zorgde er daarentegen wel voor het beheren van deze applicaties via een ‘normale’ internetverbinding. Dit in plaats van een intern netwerk of dergelijk systeem.

Door de inzet van deze eerste implementatie van online beheer op afstand, zetten sommige bedrijven zelfs aparte tools in waarmee ze verschillende mobiele apparaten afzonderlijk konden beheren. Deze tools heetten: Mobile Application Managers (MAM).

Met een MAM-tool kan een bedrijf niet het apparaat zelf controleren. Wel de toegang tot bedrijfsapplicaties en de daaraan gekoppelde content. Op deze manier kan een IT-beheerder – als een werknemer een bedrijf verlaat – bedrijfsgegevens verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft voor de persoonlijke gegevens op een telefoon.

Zakelijke e-mail is naar verluidt de populairste vorm van MAM. Daarnaast kunnen werknemers toegang krijgen tot een menu van apps, zoals bijvoorbeeld CRM-systemen, cloudopslag en meer. Kopieer- en plakfuncties kunnen worden verboden of beperkt, wat betekent dat het delen van bedrijfsgegevens met niet-goedgekeurde apps moeilijk zou zijn. Het implementeren van een MAM-tool betekent ook dat apps meteen kunnen worden bijgewerkt met nieuwe functies en patches, wat kan helpen een cyberaanval te vermijden.

Enterprise Mobility Management (EMM)

EMM staat voor Enterprise Mobility Management. In essentie is deze stap in het proces een combinatie van MDM en MAM. Daarnaast gaat een EMM-systeem nog nadrukkelijker in op databeveiliging. Door deze twee systemen te combineren kunnen organisaties alles vanuit één programma coördineren en zijn meerdere tools overbodig. Een belangrijk voordeel van een EMM-systeem is dat de IT-afdeling een extra laag beveiliging kan hanteren. Alle appraten kunnen zo op afstand worden gewiped wanneer ze worden gestolen of verdwenen zijn.

Unified Endpoint Management (UEM)

De beste en (waarschijnlijk) ook laatste stap van het proces, is het samenvoegen van alle programma’s waar we het tot nu toe over hebben gehad. De creatie van deze overkoepelende applicatie heet ‘UEM’. Dit staat, zoals in de introductie verteld, voor Unified Endpoint Management. Alle programma’s die zijn behandeld in dit artikel zijn Endpoint managers. UEM is een combinatie van al deze tools bij elkaar. De grootste verandering die bij de implementatie van de UEM plaatsvond, is de toevoeging van Internet of Things-apparaten. Dit omvat letterlijk alle apparaten die op de een of andere manier op het internet zijn aangesloten. Voorbeelden van IoT-apparatuur die zakelijk worden ingezet zijn bijvoorbeeld kassasystemen, Electronic Shelf Labels, e-bikes, weegschalen en slimme koelkasten.

Alle onderdelen die de UEM omvat zijn ooit de voorloper geweest op het gebied van Endpoint Managers. Doordat deze tak van technologie zo snel groeit, verandert en vernieuwt, konden alle systemen samengevoegd en daarmee verbetert worden. De overkoepelende systemen die hedendaags worden gebruikt vergemakkelijken het leven van de consument, de werknemer, de manager en de IT’ers. Dit is een immense winst op het gebied van digitalisering.

MDM model

Samengevat: de verhouding tussen MDM, EMM en UEM

In essentie is het grootste verschil tussen de drie systemen dat ze elkaar vervangen en verbeteren. De tweede versie van het systeem heeft de eerste opgeslokt en op zijn plaats heeft de derde versie de tweede (en daarmee ook de eerste) versie opgeslokt. Als bedrijf wil je het liefste gebruik maken van UEM, omdat deze versie van het systeem de meeste controle biedt voor organisaties. Dit is handig voor zowel het bedrijf als voor de werknemer.

Anderen bekeken ook:

IT-equipment

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten.