Device as a Service

Device as a Service: volledige ontzorging tegen een vast bedrag per maand.

Met Device as a Service van DaaS IT Now bent u altijd verzekerd van goed werkende apparatuur, tegen een vaste prijs per maand. Hoe dit er in de praktijk uitziet? Bekijk hoe Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen DaaS IT Now succesvol heeft ingezet in ons e-book.

30+ bedrijven hebben al eerder de voordelen van DaaS IT ervaren:

Charles Karsters Mastercom

Meer weten over de mogelijkheden van Device as a Service? Neem vrijblijvend contact op.

Device as a service

Ontzorgd in iedere fase van de levenscyclus met DaaS IT Now

Device as a Service (DaaS) is een inkoopmodel wat zich laat vergelijken met huur. Tegen een vaste prijs per maand betaalt u voor het gebruik van de apparatuur. Bij een DaaS gaat het veelal om IT-apparatuur dat wordt gebruikt door werknemers. Denk hierbij aan smartphones, tablets, laptops, desktops en monitoren.

Het verkrijgen, gebruiken en het afvloeien van IT

In een IT-levenscyclus onderscheiden we verschillende fasen: het verkrijgen, het gebruiken en het afvloeien van IT. Tot slot moet dit proces beheerd worden. Met DaaS IT Now ontzorgen we uw organisatie in iedere fase van de levenscyclus, daar waar nodig. Zo kunt u:

daas it now

DaaS IT Now is merk- en leveranciersonafhankelijk en dus bent u niet gebonden aan 1 merk of 1 leverancier. U kiest zelf de leverancier(s), het merk en de apparatuur. Wij zorgen er dan voor dat alles uiteindelijk goed werkend wordt uitgerold. Indien u wel advies over de hardware wenst dan kunt u hiervoor uiteraard eveneens bij ons terecht.

Van CMDB-registratie, imaging en asset tagging van werkplekken, tot het plaatsen van screenprotectors, updaten van software en het opladen van mobiele devices: wij nemen u desgewenst alle voorbereidende werkzaamheden uit handen.

Om een efficiënte uitrol te waarborgen stellen wij een webbased bestel-, planning- en uitgifte portal beschikbaar waarbij wij zorgen dat de apparatuur bij de juiste werkplek of juiste persoon, zelfs thuis, terecht komt. Tevens wordt de teruggave van de oude apparatuur correct afgehandeld en in de portal geregistreerd.

De basis van DaaS IT Now bestaat uit een flexibele financieringsoplossing waarmee u tegen een vast bedrag per maand altijd over de nieuwste technologie beschikt. Hierin zit op voorhand tevens het bedrag dat de apparatuur aan het einde van de looptijd vertegenwoordigt in de vorm van een korting verwerkt.

Al meer dan 150 downloads

Succesvolle DaaS IT Now oplossing voor Jeugdbescherming Noord

Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen was op zoek naar een Device as a Service (DaaS) oplossing voor 250 nieuwe laptops die door de werknemers worden gebruikt. Na het lezen van het e-book heeft u inzicht in:

Wil je meer lezen over hun ervaring? Download het e-book!

Device as a service

Joost Fokken & Michel Moes

Systeem- en netwerkbeheerders

Brochure DaaS IT

Geheel onafhankelijk

Wat zijn de grootste voordelen
van Device as a Service?

DaaS IT brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van Device as a Service voor u uiteengezet:

Charles Karsters Mastercom

Advies krijgen of DaaS iets is voor uw organisatie? Neemt contact op met onze specialist.

Mastercom heeft ruim 35 jaar ervaring in IT Lease & Lifecycle management oplossing. Advies nodig voor DaaS? Neem contact op.

De werkdruk op uw IT-afdeling reduceren

Het vinden van gekwalificeerde werknemers is in deze tijd lastig. Met Device as a Service nemen wij het werk (daar waar nodig) voor u uit handen, maar u behoudt de regie.

Transparantie en voorspelbare kosten

Normaalgesproken is het erg lastig om IT uitgaven te budgetteren. Met Device as a Service is dit verleden tijd. U kunt investeren in nieuwe technologie wanneer dat nodig is, en niet wanneer het budget dat toelaat.

Bespaar geld én het milieu

Waarom apparatuur langer gebruiken dan economisch verantwoord is? Door proactief te vernieuwen minimaliseert u de Total Cost of Ownership en wordt apparatuur duurzaam herinzet.

Productieve en gemotiveerde collega's

Voorkom frustratie, stress en productiviteitsverlies door ervoor te zorgen dat uw collega’s met moderne en goed functionerende devices kunnen werken.

Geheel onafhankelijk

Waarom DaaS IT Now?

DaaS IT Now logo
Device as a Service

Device as a Service

Vragen over de DaaS

Nog vragen over de DaaS? Lees onderstaand veelgestelde vragen over DaaS, ProfLease en DaaS IT Now.

Device as a Service (DaaS), ook wel Hardware as a Service (HaaS) genoemd, is een inkoopmodel wat zich laat vergelijken met huur. Tegen een vaste prijs per maand betaalt u voor het gebruik van de apparatuur. Bij een DaaS gaat het veelal om IT-apparatuur dat wordt gebruikt door werknemers. Denk hierbij aan smartphones, tablets, laptops, desktops en monitoren.

Wat een Device as a Service typeert is dat u niet alleen betaalt voor het gebruik van de apparatuur, maar dat ook additionele diensten in de overeenkomst zijn inbegrepen: denk aan zaken als asset management, preparatie, uitgifte, onderhoud, afvoer, dataverwijdering en het duurzaam herinzetten van gebruikte apparatuur. En dat alles voor een vaste prijs per maand.

 • Enkele voordelen van een DaaS zijn:
 • Minimalisatie van de Total Cost of Ownership
 • Minder IT-escalaties, dus meer ruimte voor hoofdwerkzaamheden
 • Draagt bij aan een circulaire economie
 • Behoud liquiditeitsruimte voor andere investeringen of kernactiviteiten
 • Op voorhand profiteert u in de maandprijs van eventuele remarketingwaarde
 • Geen voorfinanciering van de BTW, deze wordt maandelijks in rekening gebracht
 • U bent niet gebonden aan (te lange) fiscale afschrijvingstermijnen
 • Vermijd het risico van vervroegde afboekingskosten
 • Off-balance financiering betekent een verbetering van uw financiële ratio’s
 • U houdt kredietlijnen bij uw bank voor andere financieringen open
 • Geen (onverwachte) piekinvesteringen, maar vaste exploitatiekosten
 • Uw financiële administratie wordt ontlast
 • Stok achter de deur om gebruikte apparatuur terug te krijgen
 • Met up-to-date en gestandaardiseerde devices zijn gegevens beter beveiligd

De letterlijke vertaling van ‘device’ is apparaat. In deze context kan device als aanduiding voor verschillende soorten IT-hardware gebruikt worden. Veelal gaat het om desktops, monitoren, laptops (notebooks), tablets en smartphones. Echter, andere soorten IT-apparatuur mogen niet worden uitgesloten. Ook audiovisuele apparatuur, printers en scanners, Extended Reality hardware (XR) en Point of Sale apparatuur zijn voorbeelden van ‘devices’.

Een Device as a Service is met name geschikt voor mobiele IT-apparatuur, zoals smartphones, laptops en tablets. Maar ook de vast werkplek, welke doorgaans bestaat uit een desktop met een of meerdere monitoren, kan als geschikte apparatuur gekenmerkt worden.

Een nadeel van Device as a Service kan zijn dat werknemers die op dit moment diensten uitvoeren op het gebied van werkplekondersteuning deze niet meer hoeven uit te voeren. De angst kan ontstaan dat een DaaS-oplossing hun werkzaamheden vervangt en zij overbodig worden. Afgezien van de hoge werkdruk, is het belangrijk om te inventariseren welke diensten afgenomen moeten worden. Dat is één van de redenen waarom DaaS IT Now modulair is af te nemen.

Nee, dit zijn twee verschillende zaken. Waar het bij Device as a Service gaat om een Managed Service model voor hardware, gaat het bij Desktop as a Service om het beschikbaar stellen van een virtuele desktopomgeving. Met een virtuele desktopomgeving wordt het leveren van veilige SaaS- en legacy-applicaties bedoeld. Vaak is dit een abonnementsmodel waarbij u betaalt per gebruiker. Dat maakt het eenvoudig om on-demand op- of af te schalen.

IT-outscourcing en Device as a Service hebben veel overeenkomsten. In feite is Device as a Service een vorm van IT-outscouring. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide vormen. Een belangrijk kenmerk van IT-outscourcing is het overdragen van de beslissingsbevoegdheid aan een derde partij. Bij een Device as a Service is dit niet het geval en behoudt u zelf de regie. Enerzijds bepaalt u zelf welke apparatuur, welk merk u wilt bestellen en bij welke reseller u dat doet. Anderzijds behoudt u ook de regie over de diensten die worden uitgevoerd.

Het proces van Device as a Service is afgestemd op de levenscyclus van IT-apparatuur. Hierbij onderscheiden we verschillende fasen: het verkrijgen, het gebruiken en het afvloeien van apparatuur. Tot slot moet dit proces beheerd worden. Een optimale inrichting van dit proces wordt ook wel IT Lifecycle Mangement genoemd. Met Device as a Service kunnen we uw organisatie ontzorgen in iedere fase van de IT-levenscyclus, daar waar nodig. Zo kunt u: IT eenvoudig verkrijgen, probleemloos gebruiken, veilig en duurzaam afvloeien en efficiënt beheren.

Het grote voordeel is dat wij merk- en leveranciersonafhankelijk werken. U bepaalt zelf welke apparatuur u bestelt, welk merk en waar u dat doet. Dat betekent dat u ook gewoon bij u huidige partner(s) kunt bestellen. Mastercom heeft verder geen belang bij de verkoop van IT-apparatuur. Dus onderhandelingen over prijzen, leveringen en andere condities kunt u zelf met de leverancier afstemmen. Daarnaast heeft Mastercom jarenlange ervaring in IT lifecycle mangement en flexibele financieringsoplossingen. Wij zorgen ervoor dat de financieringsoplossing naadloos aansluit bij uw wensen en behoeften.

Onafhankelijk

Mastercom is uit principe onafhankelijk. Wij zijn dus niet gebonden aan een merk, leverancier of financiële instelling. Wij zijn van mening dat u zelf de regie moet behouden over wat u bestelt en waar u dat doet. Omdat wij bogen op een ijzersterk netwerk van partners, kunnen wij u hier uiteraard wel bij ondersteunen.

Boutiquekantoor

Mastercom is hét boutiquekantoor van Nederland op het gebied van IT lifecycle management en financieringen. Met toewijding voor ons vak en een uitgesproken betrokkenheid naar onze klanten toe, vertalen wij onze schat aan expertise in een oplossing voor de specifieke uitdagingen waar u als organisatie voor wordt geplaatst.

Innovatief

Wij zijn de organisatie die het allemaal net iets anders doet en dat ook uitstraalt. Innovatie gaat over ons: over mensen die weten dat dingen veranderen en die daar weloverwogen, proactief en innovatief op inspelen. Verandering betekent voor ons vooruitgang en het omarmen van de toekomst.

IMACD is een overeenkomst waarin de lifecycle diensten zijn opgenomen voor reeds geïnstalleerd werkplekken: afspraken over installatie (Install), verplaatsing (Move), toevoeging (Add), wijziging (Change) en verwijdering (Delete). Het grote verschil tussen Device as a Service en IMACD is dat er in een DaaS-overeenkomst meer diensten zijn opgenomen. Denk hierbij aan nieuwe hardware en de financiering ervan. Een IMACD-overeenkomst wordt juist afgesloten voor reeds geïnstalleerde werkplekken.

Een ander verschil tussen IMACD en DaaS is dat bij IMACD het IT-proces centraal staat en dat u als klant verantwoordelijk blijft voor de aanpak en regie. Bij een DaaS hoeft u zich geen zorgen te maken over de aanpak, dat is wat de dienstverlener voor zijn rekening neemt. Uiteraard behoudt u wel de regie.

Een volwaardige Device as a Service bestaat uit drie onderdelen: hardware, financiering (lease) en diensten. Het leasen van ICT is dus een belangrijk onderdeel van een Device as a Service oplossing. Echter, hierbij moet wel een kanttekening gemaakt worden. Leasing kent twee vormen: een financial lease en een operational lease. 

Bij een financial lease wordt u als klant eigenaar van de apparatuur en moet u deze activeren op de balans. Bij een operational lease betaalt u voor het gebruik van de apparatuur en wordt deze gekenmerkt als huur. Om optimaal van de voordelen van een Device as a Service te genieten kan deze alleen worden afgenomen in een operational lease. Hieronder staan de verschillen tussen koop, financial lease en Device as a Service (operational lease) beschreven.

 
Koop
Financial lease
Device as a Service (operational lease)
Juridisch eigendom van de apparatuur
Bij de afnemer.
Bij de afnemer.
Bij de leasemaatschappij.
(Restwaarde)risico
Bij de afnemer.
Bij de afnemer.
Bij de leasemaatschappij.
Investeringskosten
Hoge investeringskosten.
Geen investeringskosten, maar een vast bedrag per maand.
Geen investeringskosten, maar een vast bedrag per maand.
Gebruiksperiode
Veelal een gebruiksperiode langer dan de economische levensduur van een device (de technische levensduur).
Veelal een gebruiksperiode langer dan de economische levensduur van een device (de technische levensduur).
Een looptijd die aansluit bij de economische levensduur van een device.
Vernieuwingsbeleid
Veelal ad-hoc / reactief
Veelal ad-hoc / reactief
Proactief
Vernieuwingsmoment
Vaak door budgettaire beperkingen pas kunnen vernieuwen als de apparatuur stuk gaat of niet meer werkt.
Vaak door budgettaire beperkingen pas kunnen vernieuwen als de apparatuur stuk gaat of niet meer werkt.
Mogelijkheid om te vernieuwen voordat het stuk gaat, trager wordt of niet meer aansluit bij essentiële software.
Werkdruk ICT-team
Hogere werkdruk ICT-team.
Hogere werkdruk ICT-team.
Lagere werkdruk ICT-team.
Voorspelbaarheid en transparantie in kosten
IT-investeringen moeilijk te budgetteren, weinig transparantie in kosten.
IT-investeringen moeilijk te budgetteren, weinig transparantie in kosten.
IT-investeringen eenvoudig te budgetteren, uitstekende transparantie in kosten.
Op- en afschalen
Geen mogelijkheden om af te schalen, behalve als de hardware wordt verkocht. Bij opschalen zal meer hardware gekocht moeten worden.
Op- en afschalen is niet mogelijk
Op- en afschalen is mogelijk, omdat flexibiliteit standaard in de overeenkomst is opgenomen.

Nog geen antwoord
op uw vraag?

Neem dan contact op met ons team van experts bij Mastercom.
Device as a service

“Met DaaS IT Now kunnen we tegen een gelijkblijvend maandbedrag apparatuur vernieuwen, zonder dat daar extra budget voor vrijgemaakt hoeft te worden.”

Meer weten? Klik op onderstaande knop om meer te lezen.

Daas IT Now
DaaS IT Now
Device as a Service

Wilt u advies over
Device as a Service?

Neem dan contact op met ons team van experts bij Mastercom.

Device as a Service komt onder andere veel voor bij de volgende equipment

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten.