Ma – vrij 08:30 – 17:30

E-waste – Wat is het en hoe kunt u bijdragen aan de circulaire economie?

Er zijn wereldwijd meer dan 5 miljard smartphone gebruikers. Van al deze mensen koopt een groot deel een nieuwe telefoon op het moment dat er een nieuw model wordt geïntroduceerd. Dat is logisch. Als de nieuwste smartphone op de markt komt, wilt u deze toch hebben? En dit alles terwijl hun ‘oude’ smartphone vaak nog in goede staat was. Deze ‘oude’ telefoons worden vaak gewoon weggegooid en komen in Afrika op een grote afvalberg te liggen. Niet alleen bij privé apparatuur gebeurt dit, maar ook vele organisaties dragen bij aan de E-waste problematiek omdat hier nog geen duidelijke visie over ontwikkeld is.

In dit artikel

Inhoudsopgave

Wat is e-waste

Wat is E-waste?

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval. Dit houdt in; alle producten met een batterij, stekker of elektrisch snoer die worden weggegooid. In deze apparatuur zijn edele metalen verwerkt zoals goud, koper, nikkel, kobalt, indium en/of palladium. Deze metalen zijn schaars en dienen idealiter hergebruikt te worden. Toch wordt elektronische apparatuur vaak onnodig weggegooid en wordt er gesproken over E-waste.

 

Hoe groot is het probleem van e-waste?

Wereldwijd produceren we 50 miljoen ton aan E-waste per jaar, wat omgerekend net iets meer dan zes kilo per persoon is. Om een beeld te creëren komt dit neer op een volume van 4500 Eifeltorens die naast elkaar neergezet kunnen worden met een oppervlakte zo groot als Manhattan. E-waste vertegenwoordigt 2% van het vaste stadsafval. Dit lijkt niet veel, maar toch is 70% van de gevaarlijke afvalstoffen die eindigen op de stortplaats afkomstig uit deze apparaten. Digitale apparatuur bestaat vaak uit meer dan 1000 substanties. Zo zijn 60 elementen van het periodiek systeem bijvoorbeeld al terug te vinden in een smartphone.

E-waste jaarlijkse productie hoeveel

‘There is no Planet B’

Meer dan de helft van het E-waste wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en Europa, maar het probleem breidt zich uit. Steeds meer andere landen omarmen technologische ontwikkelingen en passen deze toe. Dit houdt in dat steeds meer landen die voorheen minder devices gebruikten, hier ook behoefte aan hebben daarmee logischerwijze meer E-waste gaan produceren. Als dit zo doorgaat wordt er verwacht dat er wereldwijd in 2050 maar liefst 120 miljoen ton aan E-waste wordt geproduceerd.

Doorbreek de gewoonte van het ‘weggooien’

Het is hedendaags een gewoonte dat producten na gebruik worden weggegooid. Dat terwijl deze vaak nog makkelijk opnieuw ingezet kunnen worden. Zelfs als apparatuur niet meer kan worden ingezet, kan deze in vele gevallen op een duurzame wijze worden gerecycled. Binnen organisaties is de wil er vaak wel om de stap te maken naar een circulair model, maar staat dit vaak nog in de kinderschoenen.

Aangezien dit nauwelijks gebeurt, ontstaat er een tekort groot tekort aan metalen zoals neodymium, wat belangrijk is voor magneten in motoren, en kobalt, wat van onmisbaar is voor het produceren van batterijen. Dit versterkt niet alleen de economische problematiek, maar ook het milieu ondervindt hier grote problemen van. Vele organisaties zijn zich van deze problematiek bewust, maar kennen hiervoor geen oplossing.

De oplossing voor E-waste binnen organisaties

Als organisatie wilt u bijdragen aan het milieu door E-waste te verminderen. Mede vanwege de investeringskosten voor nieuwe apparatuur, wordt het vernieuwen van apparatuur vaak uitgesteld totdat het device het heeft begeven. Dit heeft (onbewust) een grote impact op uw organisatie. Niet alleen E-waste is een probleem dat hierin resulteert, maar ook de productiviteit en motivatie van medewerkers neemt af doordat zij moeten werken met verouderde apparatuur. Het uitstellen van investeringskosten voor nieuwe apparatuur lijkt geld te besparen, echter het tegendeel is waar wat resulteert het in een hogere Total Cost of Ownership dan noodzakelijk.

Daarom dienen devices idealiter proactief te worden vernieuwd zodat werknemers in uw organisatie altijd kunnen werken met up-to-date apparatuur, terwijl kosten worden bespaard en gebruikte apparatuur opnieuw wordt ingezet of op een duurzame wijze wordt gerecycled. In de whitepaper ‘Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie’ wordt verder ingezoomd op de uitdagingen die komen kijken bij een dergelijk proces. Hier leest u meer over deze uitdagingen en vindt u een kostenbesparend circulair IT-inkoopmodel om E-waste te elimineren binnen uw organisatie. Deze kunt u hieronder downloaden.

Whitepaper overwegingen IT-vernieuwingsstrategie
Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie
Deze whitepaper is ervoor bedoeld om organisaties te ondersteunen bij het kiezen van een goed doordachte IT vernieuwings- en financieringsstrategie.

Anderen bekeken ook:

Benieuwd wat IT-vernieuwing voor uw organisatie zou betekenen?

Download dan de whitepaper ‘Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie’
Whitepaper it vernieuwingsstrategie
IT-equipment

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten.