Wat is E-waste?
E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval. Dit houdt in; alle producten met een batterij, stekker of elektrisch snoer die worden weggegooid. In deze apparatuur zijn edele metalen verwerkt zoals goud, koper, nikkel, kobalt, indium en/of palladium. Deze metalen zijn schaars en dienen idealiter hergebruikt te worden. Toch wordt elektronische apparatuur vaak onnodig weggegooid en wordt er gesproken over E-waste.
Hoe groot is het probleem van e-waste?
Wereldwijd produceren we 50 miljoen ton aan E-waste per jaar, wat omgerekend net iets meer dan zes kilo per persoon is. Om een beeld te creëren komt dit neer op een volume van 4500 Eifeltorens die naast elkaar neergezet kunnen worden met een oppervlakte zo groot als Manhattan. E-waste vertegenwoordigt 2% van het vaste stadsafval. Dit lijkt niet veel, maar toch is 70% van de gevaarlijke afvalstoffen die eindigen op de stortplaats afkomstig uit deze apparaten. Digitale apparatuur bestaat vaak uit meer dan 1000 substanties. Zo zijn 60 elementen van het periodiek systeem bijvoorbeeld al terug te vinden in een smartphone.
‘There is no Planet B’
Meer dan de helft van het E-waste wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en Europa, maar het probleem breidt zich uit. Steeds meer andere landen omarmen technologische ontwikkelingen en passen deze toe. Dit houdt in dat steeds meer landen die voorheen minder devices gebruikten, hier ook behoefte aan hebben daarmee logischerwijze meer E-waste gaan produceren. Als dit zo doorgaat wordt er verwacht dat er wereldwijd in 2050 maar liefst 120 miljoen ton aan E-waste wordt geproduceerd.
Doorbreek de gewoonte van het ‘weggooien’
Het is hedendaags een gewoonte dat producten na gebruik worden weggegooid. Dat terwijl deze vaak nog makkelijk opnieuw ingezet kunnen worden. Zelfs als apparatuur niet meer kan worden ingezet, kan deze in vele gevallen op een duurzame wijze worden gerecycled. Binnen organisaties is de wil er vaak wel om de stap te maken naar een circulair model, maar staat dit vaak nog in de kinderschoenen.
Aangezien dit nauwelijks gebeurt, ontstaat er een tekort groot tekort aan metalen zoals neodymium, wat belangrijk is voor magneten in motoren, en kobalt, wat van onmisbaar is voor het produceren van batterijen. Dit versterkt niet alleen de economische problematiek, maar ook het milieu ondervindt hier grote problemen van. Vele organisaties zijn zich van deze problematiek bewust, maar kennen hiervoor geen oplossing.
De oplossing voor E-waste binnen organisaties
Als organisatie wilt u bijdragen aan het milieu door E-waste te verminderen. Mede vanwege de investeringskosten voor nieuwe apparatuur, wordt het vernieuwen van apparatuur vaak uitgesteld totdat het device het heeft begeven. Dit heeft (onbewust) een grote impact op uw organisatie. Niet alleen E-waste is een probleem dat hierin resulteert, maar ook de productiviteit en motivatie van medewerkers neemt af doordat zij moeten werken met verouderde apparatuur. Het uitstellen van investeringskosten voor nieuwe apparatuur lijkt geld te besparen, echter het tegendeel is waar wat resulteert het in een hogere Total Cost of Ownership dan noodzakelijk.
Daarom dienen devices idealiter proactief te worden vernieuwd zodat werknemers in uw organisatie altijd kunnen werken met up-to-date apparatuur, terwijl kosten worden bespaard en gebruikte apparatuur opnieuw wordt ingezet of op een duurzame wijze wordt gerecycled. In de whitepaper ‘Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie’ wordt verder ingezoomd op de uitdagingen die komen kijken bij een dergelijk proces. Hier leest u meer over deze uitdagingen en vindt u een kostenbesparend circulair IT-inkoopmodel om E-waste te elimineren binnen uw organisatie. Deze kunt u hieronder downloaden.