Waarom als organisatie kiezen voor CYOD in plaats van BYOD?

Op kantoor zijn het aantal devices dat wordt gebruikt voor de verschillende werkzaamheden in de afgelopen jaren flink toegenomen. Op ieder moment van de dag willen mensen kunnen werken, ongeacht waar ze zich op dat moment bevinden. Het kan een laptop, tablet of smartphone zijn. Deze ‘devices’ zorgen voor een grotere flexibiliteit, waar veel vraag naar is. Een belangrijk vraagstuk voor organisaties is: kies ik voor BYOD of CYOD om werknemers van devices te faciliteren?

In dit artikel

Inhoudsopgave

Het Nieuwe Werken

De groeiende populariteit van ‘Het Nieuwe Werken’ zorgt ervoor dat werkgevers hun kantoorruimtes van meer flexibiliteit moeten voorzien. Wanneer mobiel werken wordt ondersteund, zien organisaties de positieve effecten ervan terug blijkt uit onderzoek van Randstad.

Van de ondervraagde werkgevers:

  • is 89% ervan overtuigd dat mobiel werken waarde aan hun onderneming heeft toegevoegd;
  • is 83% van mening dat mobiel werken hun onderneming meer winst oplevert;
  • geeft 80% aan dat mobiel werken heeft bijgedragen aan het succesvol werven en behouden van talent en dat het onderdeel van hun employer branding strategie is geworden.

Mobiel werken faciliteren brengt echter wel extra uitdagingen met zich mee voor organisaties en hun IT-managers, waaronder welk beleid zij moeten hanteren om om dit te faciliteren. Twee manieren die in dit artikel tegenover elkaar worden gezet zijn BYOD (Bring Your Own Device) en CYOD (Choose Your Own Device). In onderstaande tabel worden de verschillen tussen BYOD en CYOD verduidelijkt.

Verschillen tussen BYOD en CYOD

BYOD (Bring Your Own Device)

Bijna iedere volwassen Nederlander is tegenwoordig in het bezit van een smartphone, laptop en/of tablet. Met instemming van de werknemer zelf kan een organisatie er voor kiezen dat werknemers privé apparatuur ook zakelijk kunnen gebruiken, ook wel Bring Your Own Device genoemd.

Een belangrijk voordeel dat hierbij komt kijken is de motivatie en productiviteit van de werknemers; zij kunnen immers komt dit vaak de motivatie en productiviteit ten goede. Eveneens ondersteund een BYOD beleid mobiel werken, waarmee eerdergenoemde voordelen behaald kunnen worden.

Toch kleven er een aantal grote nadelen aan een BYOD-beleid. Door de grote diversiteit aan devices, is het voor de IT-afdeling lastig om deze te beheren. De apparaten hebben namelijk allemaal een ander besturingssysteem en deze moeten los van elkaar beheerd worden. Denk hierbij aan de toegang tot het bedrijfsnetwerk, maar ook de databeveiligingsrisico’s die het met zich mee kan brengen.

Mocht het nou zo zijn dat er zich ooit een virus of datalek voordoet, dan zijn er bij BYOD vaak ook onduidelijkheden wat betreft de aansprakelijkheid. Is de werknemer zelf of het bedrijf verantwoordelijk? En hoe zit het met de beheermogelijkheden die het bedrijf heeft op deze devices middels een MDM-systeem? Op juridisch gebied zijn de regels van BYOD dus redelijk onoverzichtelijk. Dat heeft deels te maken met het feit dat het nog een relatief nieuw fenomeen is.

CYOD (Choose Your Own Device)

Een te grote diversiteit aan apparatuur kan voor een bedrijf dus veel risico’s met zich meebrengen. Een CYOD-beleid wil zeggen dat de medewerkers alleen uit een vooraf bepaalde selectie apparaten kunnen kiezen en dat de devices in eigendom zijn van de organisatie.

Buiten het feit dat de IT-afdeling zich minder hoeft te bekommeren om het beheren van alle verschillende devices, zorgt CYOD ook voor een positief effect op de kantoorindeling. Werkplekken en vergaderruimtes hebben bijvoorbeeld maar enkele soorten aansluitingen nodig. Denk hierbij aan het verbinden van je apparaat met het grote scherm in de vergaderruimte.

Doordat werkgevers vaak de populairste devices selecteren voor CYOD, zijn medewerkers al snel tevreden met het device dat ze van de werkgever krijgen. CYOD zorgt dus niet alleen voor een tevreden IT-afdeling, maar het is voor de rest van de werknemers ook een enthousiasmerende aanpak. Bovendien kiezen werknemers zelf vaak het verkeerde type apparaat, dus is het niet verkeerd om als organisatie vooraf zelf een goede selectie te maken.

Door de IT-afdeling in de CYOD-selectie enkele randvoorwaarden te laten stellen, voorkom je dat medewerkers bij hun eigen keuze de mist in gaan met betrekking tot bijvoorbeeld service en garantie. CYOD zorgt dus voor een overzichtelijke en doelgerichte manier van IT-management.

BYOD versus CYOD

In bovenstaande alinea’s zijn verschillende voordelen en nadelen aan bod gekomen. Om een goede afweging tussen BYOD en CYOD hebben we deze tegenover elkaar gezet aan de hand van tien stellingen.

Stellingen over BYOD en CYOD

Laatste overweging

Ik kies voor CYOD, maar welke vernieuwingsstrategie ga ik hanteren als devices verouderen?

Het hanteren van een IT-vernieuwingsstrategie is erg belangrijk wanneer er wordt gekozen voor een CYOD-beleid. Als organisatie ben je er immers voor verantwoordelijk dat devices tijdig worden vervangen om medewerkers zo productief mogelijk te kunnen laten werken. Om die reden hebben wij een whitepaper geschreven om u te ondersteunen bij het kiezen van een goed doordachte IT-vernieuwingsstrategie.

Whitepaper overwegingen IT-vernieuwingsstrategie
Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie
Deze whitepaper is ervoor bedoeld om organisaties te ondersteunen bij het kiezen van een goed doordachte IT vernieuwings- en financieringsstrategie.

Anderen bekeken ook:

Benieuwd wat IT-vernieuwing voor uw organisatie zou betekenen?

Download dan de whitepaper ‘Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie’
Whitepaper it vernieuwingsstrategie
IT-equipment

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten.