Wat is Mobile Device Management (MDM)?

MDM of Mobile Device Management is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor het beheer van eindgebruiker devcies zoals laptops, smartphones en tablets in een onderneming. Nu steeds meer medewerkers één of meerdere van deze mobiele apparaten gebruiken, wenden organisaties in alle soorten en maten zich tot mobile device management. Dit doen zij om een betere beveiliging van de gegevens te kunnen waarborgen en een hogere productiviteit bij werknemers te realiseren.

In dit artikel

Inhoudsopgave

Wat is MDM

Wat is MDM?

Mobile device management (MDM) is het proces van het beheren van alles wat met een mobiel apparaat te maken heeft. Zo omvat MDM het opslaan van essentiële informatie over mobiele apparaten, het bepalen welke apps op de apparaten aanwezig kunnen zijn, het lokaliseren van apparaten en het beveiligen van apparaten bij verlies of diefstal.

Veel bedrijven gebruiken derde-partij software voor het beheren van deze mobiele apparaten. MDM-software wordt vaak gecombineerd met extra beveiligingsdiensten en tools – zoals Mobile Application Management (MAM) – om een complete oplossing voor het beheren en beveiligen van mobiele apparaten te creëren.

Het proces, de technologie en regels voor de beveiliging en het beheer van deze devices wordt ook wel Enterprise Mobility Management genoemd.

Naast de beveiliging van apparatuur is ook de beveiliging van data erg belangrijk. Om deze reden bouwen veel organisaties de mogelijkheid in om bij verlies of diefstal van mobiele apparaten op afstand apparatuur te vergrendelen of data te wissen.

Daarnaast zoeken steeds meer organisaties alternatieven voor openbare clouddiensten waarmee gebruikers zakelijke informatie uitwisselen. Wet- en regelgeving worden namelijk steeds strenger en privacy wordt steeds belangrijker.

Waarom kiezen organisaties voor Mobile Device Management?

Mobile Device Management (MDM) is belangrijk voor een onderneming die zich richt op het verhogen van de productiviteit van werknemers, door hen in staat te stellen om ongeacht de locatie toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens met behulp van zakelijke of privé apparatuur. Daarnaast willen organisaties uiteraard dat deze gegevens veilig zijn. Maar waarom kiezen organisaties voor een MDM-oplossing?

Eenvoudige implementatie: MDM-oplossingen kunnen on-premise, in een private of een openbare cloud omgeving worden ingezet. Hierdoor kunnen bedrijven eenvoudig een implementatiemethode kiezen die aansluit bij de specifieke behoeften van hun bedrijf.

Efficiënte integraties: Veel MDM-oplossingen kunnen naadloos worden geïntegreerd met helpdesksoftware, app- ontwikkelingstools en andere zakelijke oplossingen.

Beheer meerdere merken, typen en besturingssystemen vanuit één systeem: Vereenvoudigd beheer van mobiele apparaten vereist het beheer van meerdere besturingssystemen zoals iOS, Android, Windows, macOS, tvOS en Chrome OS, evenals meerdere apparaat typen zoals tablets, laptops en smartphones. Met een MDM-oplossing is dit mogelijk.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van een MDM-oplossing?

Het gebruiken van een Mobile Device Management oplossing kent tal van voordelen. Hieronder zijn enkele belangrijke voordelen op een rijtje gezet:

Voordelen MDM-oplossing

Tijdbesparing door automatisering: Bespaar tijd door repetitieve taken zoals het configureren van wifi-instellingen op apparaten te automatiseren of gebruikers te vragen bepaalde apps te installeren.

Verbeterde efficiëntie: Configureer maatwerk beleid voor uw organisatie om workflows zo efficiënt mogelijk in te richten.

Verhoogde productiviteit: Maak gebruik van een combinatie aan beleidsregels, zoals het op een zwarte lijst plaatsen van niet-bedrijfsapplicaties tijdens de werkuren, om ervoor te zorgen dat de werknemers niet worden afgeleid en daardoor productiever zijn.

Voldoen aan regelgeving: Voldoe met een paar klikken aan complexe regelgeving zoals de AVG.

Verbeterde beveiliging: Bescherm bedrijfsgegevens op mobiele apparaten en voorkom dat deze worden gedeeld of opgeslagen op diensten van derden.

Beheer op afstand: Beheer apparaten ‘over-the-air’ (OTA) zonder tussenkomst van de gebruiker, zodat het de productiviteit van uw werknemers niet wordt beïnvloed.

Voor welke sectoren is MDM geschikt?

Eigenlijk is een MDM-oplossing geschikt voor iedere onderneming waar veel mobiele apparatuur wordt gebruikt. Hieronder bekijken we nader hoe Mobile Device Management wordt toegepast in een vijftal sectoren.

Gezondheidszorg

Nu de meeste zorgorganisaties overgaan op elektronische patiënten dossiers (EPD’s), is het gebruik van mobiele apparatuur populairder dan ooit in de gezondheidszorg. Echter is het voor vele zorginstellingen nog steeds een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat de Protected Health Information (PHI) die is opgeslagen op mobiele apparatuur veilig is.

Zeker om conform de richtlijnen van de AVG te werken, is het gebruiken van een MDM-oplossing eerder noodzaak dan overbodige luxe. Een MDM oplossing kan u helpen om te voldoen aan de compliance standaarden en er tegelijkertijd voor zorgen dat PHI beveiligd blijft tegen ongeautoriseerde toegang.

Transport

Nu veel ondernemingen de mobiliteit omarmen, is de transportsector een markt die sterk kan profiteren van de voordelen van MDM. Met MDM kunnen transportondernemingen zendingen en voertuiglocaties volgen en daarnaast een geschiedenis van doorkruiste locaties bijhouden. Ook kunnen devices van werknemers vergrendeld worden op specifieke apps en/of instellingen om misbruik te voorkomen. Zodoende wordt een maximale productiviteit te garanderen.

Onderwijs

De transitie naar digitaal onderwijs heeft in de afgelopen tijd zijn toevlucht genomen. Nu steeds meer scholen les geven via tablets, is het essentieel om deze apparaten te beheren om ervoor te zorgen dat ze door leerlingen alleen voor het leren worden gebruikt.

Zeker jongeren hebben snel de neiging om deze tablets ook voor games, social media, of soortgelijke doeleinden te gebruiken. Door middel van beperkingen in te stellen met een MDM-systeem kunt u de basisfuncties van het apparaat, zoals de camera, uitschakelen en de toegang tot bepaalde websites beperken.

Retail

Door functies als narrowcasting, POS-systemen en zelfscanners hebben ook mobile devices hun plek gevonden in de retail. Sommige retailers gebruiken mobiele apparaten die zijn gebouwd voor hun specifieke behoeftes, wat ze ook wel ‘ruggedized’ apparatuur noemen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zelfscanners bij de supermarkt. De software die hier onderhuids op draait is eigenlijk nog steeds Windows of Android.

Ook zijn er retailers die dit niet op maat laten maken en juist kiezen voor een combinatie van interne apps en bepaald beleid zodat standaard uitgeruste smartphones en tablets gebruikt kunnen worden.

Zowel ‘ruggedized’ mobiele apparaten als standaard mobiele apparaten zoals smartphones kunnen worden beheerd met een MDM-oplossing.

Zakelijke dienstverlening

Nu de meeste organisaties in de dienstverlenende sector locatie onafhankelijk werken hebben omarmd, worden mobiele apparaten – met name de devices van de werknemers – meer dan ooit gebruikt. Met een MDM-oplossing kunnen zowel persoonlijke devices (bij een BYOD-beleid) of devices die door het bedrijf zijn aangeschaft eenvoudig worden beheerd.

Wel moet een kanttekening worden gemaakt bij het gebruiken van een MDM-systeem bij het hanteren van een BYOD-beleid, omdat medewerkers natuurlijk niet willen dat de onderneming teveel invloed krijgt op hun eigen apparaat.

Laatste overweging

Indien u een Mobile Device Management oplossing wilt integreren, kunt u bijvoorbeeld denken aan Knox Premium (Samsung), AirWatch (VMware), XenMobile (Citrix), MaaS360 (Fiberlink, IBM) of Enterprise Mobility Management (MobileIron). Meer over deze oplossingen leest u hier.

Even terug naar waarom organisaties ervoor kiezen om een MDM-oplossing te integreren. Dit doen zij voor een betere beveiliging van de gegevens en een hogere productiviteit van de werknemers.

Naast het beheren en beveiligen van de data en toepassingen op deze devices, is het beheren en up-to-date houden van de devices an sich net zo belangrijk. Ook dit heeft namelijk een positief effect op de beveiliging van de data en de productiviteit van werknemers.

Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een Device as a Service-oplossing. In dit artikel leest u meer over wat Device as a Service is en of het voor uw organisatie voordeliger is dan devices te kopen.

Anderen bekeken ook:

IT-equipment

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten.