Ma – vrij 08:30 – 17:30

Provalliance Nederland kiest voor het leasen van kassasystemen

KLANTVERHAAL

Bob Brok
PROVALLIANCE_NL
Bob Brok
Financieel directeur
Wave International is het grootste kappersformulehuis van de Benelux: het is het bedrijf achter Cosmo Hairstyling en Team Kappers. Samen goed voor meer dan 150 salons met landelijke spreiding. Van de twee ketens is Cosmo Hairstyling de grootste en tevens marktleider. Cosmo Hairstyling richt zich op consumenten die houden van luxe en styling en dat voor een vriendelijke prijs. Met Team Kappers proberen ze te onderscheiden doordat ze knippen zonder afspraak met een helder concept. Sinds kort is Wave International een joint venture aangegaan met Provalliance Nederland. Hierdoor komt naast Cosmo Hairstyling en Team Kappers ook Brainwash in het rijtje te staan. Omdat Provalliance in 2017 eigenaar is geworden van 200 Brainwash-salons en dit jaar van Yes! Kappers, bestaat het totale netwerk nu uit 375 winkels. Naast de twee franchisemodellen is ook Ease een onderdeel van het bedrijf, dat slimme ondersteunende software ontwikkeld voor salons.

In het kort

Het ontstaan van de samenwerking

Om de kapperszaken goed te laten functioneren, zijn kassasystemen nodig. Sinds 2017 is er dan ook een samenwerking ontstaan tussen ProfLease en Wave International, wat betreft de financiering van de hardware. Op deze kassasystemen draait de software van Ease, wat ervoor zorgt dat de gewenste ondersteuning wordt geboden aan de franchisenemers.

Waarom is het standaardiseren van kassasystemen zo belangrijk?

“Het is heel belangrijk dat we een uniform systeem hebben. In het verleden hebben we een hard- en softwareleverancier gehad, die dat minder goed in de gaten hield. Toen kregen we echt te maken met Legacy-systemen die nog draaiden op Windows XP. Dat was in het verleden een groot risico, omdat we toen ook nog informatie op de lokale computer hadden staan. Als er een nieuwe release is van de software, is het belangrijk dat iedereen beschikt over nieuwe hardware. Anders kan niet gegarandeerd worden dat de software naar behoren werkt. Daarom ligt de verantwoordelijkheid van de inkoop van de hardware centraal bij het hoofdkantoor.

Cosmo Hairstyling

Wat is het voordeel voor de franchisenemer en franchisegever?

“Als franchisegever vinden wij het belangrijk dat om de zoveel jaar nieuwe hardware wordt geleverd om een gestandaardiseerd systeem beschikbaar te hebben. Een groot voordeel van leasing is dat dit op een natuurlijke wijze afgedwongen kan worden doordat bij leasing de apparatuur aan het einde van de looptijd gewoon teruggaat en vervangen zal worden door nieuwe POS-systemen, zonder dat de franchisenemer of franchisegever hier een grote investering voor moet verrichten. Op deze wijze voorkomen we discussies over de wijze en het moment van vervanging en voorkomen we dat onze franchisenemers ineens grote uitgaven dienen te doen. Zo kunnen we er kortom voor zorgen dat alles op niveau blijft.”

Franchisenemers willen doen waar ze goed in zijn. Dat is klanten knippen en verwennen. Op het moment dat zij niet over up-to-date apparatuur en -software beschikken, komt daar heel veel frustratie bij kijken.

Flexibiliteit en spreiding van de kosten is cruciaal voor ons.

“Ons voordeel wat betreft lease is dat de kosten worden gespreid over de jaren heen. Daarnaast kunnen we tijdens de looptijd van het contract alles terughalen en nieuwe kassasystemen ervoor in de plaats zetten die op dat moment nodig zijn door gebruik te maken van de wisseloptie. De technologie gaat namelijk hard vooruit. Daarom is het fijn dat we flexibiliteit hebben. Om de strategische schaalvoordelen voor de franchisenemers te behouden, is het van belang dat de besluitvorming hierover eenduidig op het hoofdkantoor plaatsvindt. Juist bij leasing komen deze voordelen goed tot uiting.”

Up-to-date apparatuur zorgt voor continuïteit

“Alles in onze winkels gebeurt op de computers. Dit betekent dat het goed moet zijn en dat het altijd moet werken. Wanneer een computer kapot is dan kunnen we onze omzet natuurlijk niet registreren, de bezetting niet beoordelen en de planning niet maken. De beveiliging van onze systemen is uiteraard ook cruciaal aangezien we beschikken over een grote database aan klanten, dus daar willen we goed mee omgaan, mede gezien de nieuwe vereisten van AVG waar we inmiddels ook aan voldoen.”

Zou u andere retailketens ook aanraden om te betalen voor gebruik in plaats van IT te kopen?

“Wij zijn er heel enthousiast over en zien er veel voordelen in. Als je een cashflow uitdaging hebt, is het heel handig. Ook wanneer je genoeg geld beschikbaar hebt, is leasing interessant om daarmee de periodieke kosten in lijn te brengen met de periodieke opbrengsten. Voor ons heeft het ook grote betekenis dat het ons in staat stelt alle franchisenemers up-to-date apparatuur te bieden maar wel het heft in eigen hand te kunnen houden.”, vertelt Bob Brok tenslotte.

Anderen bekeken ook:

IT-equipment

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten.